Egyetemi Zöld Öntevékeny Kör
Sapientia EMTE, Csíkszeredai Karok

     Kipattanó szikra szerû ötletünk alapján, “zöld” bacilussal fertõzött egyetemi hallagatókként 2002 tavaszán úgy határoztunk, hogy alakítunk egy órarendi tanítást kiegészítõ szabadfoglalkozású Kört. Motiváló tényezõk hada “befolyásolta” döntésünket: szerettünk volna valamit csinálni, amit igazán szeretünk, közben erõsítsük magunkban nézeteink helyességét, és hát mozdítsunk valamit az “állj inkább, mint ülj, menj inkább, mint állj” szellemiségben.

     Kigondolni egyszerû, megvalósítani nehéz – akadályokba ütköztünk – mint ahogy ma is ütközünk, mert teljesen új környezetbe kerültünk, nem tudtuk, hogy fogjunk hozza, kevesen vagyunk, sok az egyéb, csábító programlehetõség. Még nem alkottunk igazi, összeszokott csapatot sem, ezért nem mûködött a kommunikáció, ötleteink megragadtak az álmok szintjén, egyszóval kezdõk voltunk.
     A jó pap holtig tanul, a diák sem kivétel… Ismert állítás, hogy “a tudás az egyetlen olyan erõforrás, melyet ha megosztunk másokkal, nem hogy elfogyna, hanem mint egysejtû állatka, osztódással szaporodik”. Célközönségünk az egyetem diáksága, szaktól és tanulmányoktól függetlenül. Egy témakörben hasonló gondolatokat valló diákok szilárd közösségét szeretnénk kialakítani, mely a vállalt feladatokat hatékonyan tudja teljesíteni. Kiáll szemléletmódja mellett, és megpróbálja átadni azt másoknak is. Az általános értékrendbe csempésszük be tehát a természeti kultúra sokszínû, szerteágazó világát. Ugyanakkor ez nem jelent korlátot mindazon érdeklõdõnek, aki szeretne programainkon résztvenni, és elvégezte a VIII. osztályt. Szándékunkban áll a Tiszteletbeli Tag titulusát is megalkotni az arra érdemesült személyeknek.

     Körünk filozófiája:
- Valljuk a holisztikus világképet, ahol minden mindennel összefügg. Az Egységes Egész több annál, mint csupán a részek összessége;
- A Természet egyenlõ az Univerzummal, ahol minden létezõnek megvan a maga helye és szerepe;
- Értéknek tekintünk minden élettelent és élõlényt, mely a Természettel szerves egységet alkot;
- Az ember használja a környezetét, de nem szabad kihasználnia azt.
     Módszerünk a megismerés. Hisszük, hogy a megismerés szeretetet, a szeretet pedig az oltalmazás vágyát eredményezi. Carolyne Merchant szerint: “aki megfelelõ nevelésben részesül, az le tudja küzdeni önzõ érdekeit, és kialakulhat benne a Természettel, valamint a többi emberrel való összetartozás mélyen gyökerezõ érzése.” Egy valamikori szebb jövõért tanulunk tehát, kutakodunk, szippantjuk a tudást.

     Tevékenységeink által a felelõsségérzetet szeretnénk kialakítani magunkban és diáktársainkban. Ezért szerveztünk és szervezünk neves meghívottak által tartott elõadásokat, filmvetítéseket, kirándulásokat, tanulmányi utakat, egyéb rendezvényeket (neves zöld napokat, kiállításokat), egyetemszépítési programokat stb. Nem utolsósorban bekapcsolódunk külsõ személyek, más egyesületek, alapítványok és intézmények által szervezett rendezvényekbe is.
     Egyedül nem megy. Az egyetem mellett legfontosabb partnerünk a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédõ Mozgalom Székelyföldi Ága. A Zöld Szív ITM 1989-ben alakult Magyarországon a fiatal nemzedék természeti nevelése céljából. Irányelvei és módszerei felhasználhatóak lehetnek általunk, tapasztalatuk átadása elõsegíthet minket. 2001-tõl hazánkban is bejegyzett jogi személyként mûködik, és felajánlotta jogi hátterét tevékenységeinkhez.
     Egyedül nem megy… Az “önmûködõ” dolgok sincsenek meg magukban, ember szükséges irányításukhoz. Körünk sem életképes, ha nincsenek tevékeny tagok, akik továbbvinnék vállukon. Ha tetszett a bemutató, és érdekel a téma (vagy már megrögzött zöld vagy…), szívesen látunk
Egyetemi Zöld - Körünkben!